Kedves látogató!

Ön most a Sasszemklinika régi oldalán jár.
A legfrissebb információkat az új weboldalunkon találja.

Legyen Ön is Sasszemű!

Dobja el szemüvegét,
kontaktlencséjét!

A legtapasztaltabb szemészeti lézerklinika
vagyunk Magyarországon. 10 páciensből
7-en a Sasszemkezelés lézeres szemműtétet választják.

Több mint 130.000 lézeres szemműtét

Sasszem® lézeres szemműtét A végleges megoldás!

Sasszem® lézeres szemműtét
A végleges megoldás!

A Sasszemkezeléssel jobb látásélesség érhető el,
mint ami szemüveggel, kontaktlencsével lehetséges,
vagy amivel a született jól látók (100%) rendelkeznek.

A sasszem lézeres szemműtét előnyei

Ön is sasszemű szeretne lenni?

Akkor válassza a
Sasszemklinikát!

A Sasszem lézeres szemműtét eredményeként
annál is jobban láthat, mint teljesen
egészséges szemű embertársaink.

Miben nyújt többet az Optik-Med?

Ellenségek a szemünkben

A leggyakoribb fertőzésfajták

Vörös, égő, viszkető, váladékozó szem: lehetséges, hogy valamilyen fertőzést kapott? De vajon pontosan mi lehet a baj? És hogyan lehet kezelni vagy megszüntetni a panaszokat?

Nem csoda, hogy szemünk sokszor tünethordozója valamilyen kóros elváltozásnak, hiszen különösen érzékeny terület a szervezetünkben. Bár felépítése olyan (a szemöldökcsontnak, szemhéjaknak és szempillának köszönhetően), hogy védve legyen a durvább külső hatásokkal szemben, az olyan apró ellenségek, mint a mikroorganizmusok bizony sokszor kifognak rajta. A szem fertőzését okozhatja baktérium, de vírus vagy gomba is. Így lefolyása is többféle lehet. Most megkíséreljük bemutatni a leggyakoribb formákat.

 

Ellenségek a szemünkben
Sok fajta szemfertőzés lehetséges

Szemhéjgyulladás

Erre kell gondolni akkor, ha a szemhéjunk kivörösödik, megvastagszik vagy hámlani kezd, esetleg a szempillák is hullanak. Az oka legtöbbször valamilyen staphylococcus baktérium támadása, de ritkább esetben szeborreás bőrgyulladás is állhat a háttérben. Fő tünetei a viszketés és az égő érzés. Ha ez a diagnózis, akkor eleinte meg lehet próbálkozni alapos tisztítással és meleg borogatással, de ha a helyzet változatlan, az orvos általában antibiotikum alkalmazását javasolja.

Árpa

Apró, ám annál zavaróbb dudor a szemhéjon - valójában a szemhéj mirigyeinek gyulladását jelenti. Olykor képes tőle ijesztően megduzzadni a szemhéj. Oka ennek is többnyire bakteriális fertőzés. A jó hír az, hogy képes magától is felszívódni, ha nem, akkor szintén antibiotikum és gyulladáscsökkentő lehet a megoldás.
Bakteriális kötőhártya-gyulladás

Az egyik leggyakoribb szembetegség, amit sajnos igen sokan ismernek, főként azok, akiknek van kisgyerekük. Elsődleges tünete a szemhéjak és a szem felszínét borító szövet (vagyis a kötőhártya) bepirosodása, viszketése és a szem váladékozása. Ha a gyulladást baktérium váltja ki, akkor általában stapylococcus, streptococcus vagy pneumococcus jelenléte mutatható ki, de az is előfordul, hogy más területek betegségét jelzik a tünetek. Az orvos gyakran javasol rá gyulladáscsökkentőt, antibiotikus szemcseppet vagy kenőcsöt.

Vírusos kötőhártya-gyulladás

Amennyiben a betegséget vírus okozza, tudnunk kell, hogy erősen fertőző gyulladásról van szó. Ilyenkor a tünetek ahhoz hasonlóak, mint mikor megfázik valaki. Tipikus jel például a vízszerű könnyezés és a fényérzékenység. Ezek a tünetek többnyire maguktól elmúlnak egy héten belül, de addig meglehetősen kellemetlen a jelenség. Fontos, hogy a beteg ne dörzsölje a szemét!

Ellenségek a szemünkben
Előzze meg a bajt!

MEGELŐZÉS:

  • A szembetegségek elsősorban a higiéniai szabályok betartásával előzhetők meg. Fontos a gyakori kézmosás, a törölközők, ágyneműk tisztán tartása.
  • Az arcára, szemkörnyékére alkalmazott krémeket, sminkszereket ne használja másokkal közösen!
  • A szemfestékeit cserélje le néhány hónap után, nehogy fertőzötté váljanak!

TERMÉSZETES MEGOLDÁS?

A szem betegségeinek kezelésére sok helyen javasolnak kamillás vagy más gyógynövényekkel történő borogatást. Ám a szakorvosok szerint ettől jobb tartózkodni, mert a növényi készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmazhatnak, amelyekkel csak rosszabbodhat a helyzet, főként, ha valamilyen allergia is kialakul.

Vissza a hírekhez »