Kedves látogató!

Ön most a Sasszemklinika régi oldalán jár.
A legfrissebb információkat az új weboldalunkon találja.

Sasszem® lézeres szemműtét A végleges megoldás!

Sasszem® lézeres szemműtét
A végleges megoldás!

A Sasszemkezeléssel jobb látásélesség érhető el,
mint ami szemüveggel, kontaktlencsével lehetséges,
vagy amivel a született jól látók (100%) rendelkeznek.

A sasszem lézeres szemműtét előnyei

Legyen Ön is Sasszemű!

Dobja el szemüvegét,
kontaktlencséjét!

A legtapasztaltabb szemészeti lézerklinika
vagyunk Magyarországon. 10 páciensből
7-en a Sasszemkezelés lézeres szemműtétet választják.

Több mint 130.000 lézeres szemműtét

Ön is sasszemű szeretne lenni?

Akkor válassza a
Sasszemklinikát!

A Sasszem lézeres szemműtét eredményeként
annál is jobban láthat, mint teljesen
egészséges szemű embertársaink.

Miben nyújt többet az Optik-Med?

Kontaktlencse-viselés járvány idején

A koronavírus járvány az élet minden területére kihat nem kímélve a gazdaság, a közélet, a család és az egyén szintjét sem. Az eddig látszólag egyszerű és magától értetődő dolgok megkérdőjeleződnek, de legalábbis új megvilágításba kerülnek. A szem egészsége szempontjából is új a helyzet.  Sem a szemüvegesek, sem a kontaktlencsét viselők nem működtethetik tovább ugyanazokat a jól megszokott reflexeket! Mire érdemes figyelni a koronavírus járvány idején azoknak, akik eddig kontaktlencsét hordtak? 

Kontaktlencse-viselés járvány idején

A kontaktlencse viselése egyébként is egy kényes kérdés, mivel a lencse behelyezése és kivétele során folyamatosan figyelni kell a higiéniára. Különösen igaz ez a jelenlegi helyzetben. Míg általában "csak" azért kell figyelni a tisztaságra, hogy a szemünket ne érje fertőzés, addig most az egész szervezetünk védelme a tét. A koronavírus ugyanis könnyen megfertőzheti a szervezetünket, akár a szemünkön keresztül is. A szem nyálkahártyája ugyanolyan bejárat a vírusok számára, mint az orr vagy a száj. 

Hogyan lehet tehát fokozni a biztonságot?

A veszélyt sajnos nehéz nullára redukálni, de ha az ésszerű keretek között az ember megtesz mindent a környezete és saját maga biztonsága érdekében, akkor nyugodt lehet a lelkiismerete. Mit tehetünk? Mossunk gyakrabban kezet, ne használjunk készpénzt, ne nyúlkáljunk az arcunkhoz feleslegesen és maradjunk otthon! Ezek az alapok, melyeket mindenki betart, de milyen más szempontok jelennek meg a kontaktlencsét viselők világában? 

Ha pusztán végig gondoljuk azt a folyamatot, melynek során a lencse rákerül a szem felszínére, akkor fel lehet térképezni, hogy hol leselkedik a viselőjére valamilyen veszély. Ha ezeken a pontokon csak egy kicsit is óvatosabbak vagyunk a szokásosnál, akkor már megtettük, amit lehet. 

1) A lencse tárolása

Amennyiben napi lencsét használunk, akkor természetesen nem kell aggódnunk a tárolás miatt, éppen ezért a legtekintélyesebb szemész professzorok ezekben az időkben a napi lencsék használatát javasolják a kétheti vagy havi lencsék helyett. Amennyiben ragaszkodunk a kétheti vagy havi lencsékhez, akkor azokat a szokásosnál gyakrabban fertőtlenítsük!

Nem elég a lencsét, de magát a táróló edényt is rendszeresen fertőtlenítenünk kell. Vigyázzunk, hogy olyan fertőtlenítőt használjunk, amely vírusölő hatású, ilyenek például a peroxid tartalmú fertőtlenítők.

2) A lencse felhelyezése

Alapesetben is fontos a kézmosás a lencse felhelyezése előtt, hogy ne fertőzzük le sem a lencsét, sem a tároló folyadékot, sem a tároló edényt. Figyeljünk oda a kézmosásra még jobban! Kapjon külön figyelmet a körmök tisztítása, az ujjak közötti rész, és a kézmosás ideje se legyen rövidebb 20 másodpercnél! Ezen a téren könnyen túllőhetünk a célon, ha kézmosás után nem töröljük meg alaposan a kezünket, vagy nem hagyjuk megszáradni, hiszen előfordulhat, hogy olyan fertőtlenítőt használunk, amely a szembe kerülve súlyos irritációt okoz, sőt, még a kontaktlencsénk anyagát is károsíthatja! Figyeljünk tehát oda ne csak a kézmosásra, de az utána következő kéztörlésre is!

3) Szemcsepp

Sokan használnak műkönnyet a kontaktlencse viselése során. Ennek oka lehet szemszárazság, vagy más okból szorulnak a szemcseppekre. A műkönny cseppentése is egy veszélyforrás, hiszen itt is kénytelenek vagyunk valamit a szemünkbe juttatni, és minden helyzet, amikor a szemünkhöz közelít valami a külvilágból, az csak növeli a fertőzés kockázatát. Emiatt használjunk olyan szemcseppet, melynek magasabb a hialuron tartalma, így elérhetjük, hogy kevesebbszer kell majd cseppenteni. 

4) Szemüveg

Nem minden kontaktlencsét lehet folyamatosan viselni, ezért a legtöbb kontaktlencsét használónak van tartalék szemüvege is, amit este és reggel visel, vagy akkor, ha valami gond van a lencséjével. A tartalék szemüveg szintén egy potenciális fertőző felület, melyen megtelepedhetnek a vírusok! A szemüveget használat előtt és után alaposan fertőtlenítsük le vigyázva arra, hogy a tisztítószerrel ne tegyünk kárt a szemüveg optikájában!

Noha a szemüveg viselése kockázatokat rejt magában, ennek ellenére a szakemberek szerint még mindig kisebb kockázatot vállalnak a szemüvegesek. A kontaktlencsések napi rutinja nem biztos, hogy megengedi, hogy a helyzetnek megfelelő higiénés szabályokat be tudják tartani.

Ezért komolyan érdemes megfontolni a kontaktlencse mellőzését a járvány ideje alatt, ha erre van lehetőségünk, és csak akkor ragaszkodni a viseléséhez, ha a fokozott higiénét meg tudjuk valósítani.

A járvány után pedig érdemes mérlegelnünk a lézeres szemműtét lehetőségét, hiszen a koronavírushoz hasonló vírusoknál már azzal is jelentősen le tudjuk csökkenteni a megfertőződés lehetőségét, ha nem érünk a szemünkhöz.

 

Vissza a hírekhez »