Kedves látogató!

Ön most a Sasszemklinika régi oldalán jár.
A legfrissebb információkat az új weboldalunkon találja.

Ön is sasszemű szeretne lenni?

Akkor válassza a
Sasszemklinikát!

A Sasszem lézeres szemműtét eredményeként
annál is jobban láthat, mint teljesen
egészséges szemű embertársaink.

Miben nyújt többet az Optik-Med?

Legyen Ön is Sasszemű!

Dobja el szemüvegét,
kontaktlencséjét!

A legtapasztaltabb szemészeti lézerklinika
vagyunk Magyarországon. 10 páciensből
7-en a Sasszemkezelés lézeres szemműtétet választják.

Több mint 130.000 lézeres szemműtét

Sasszem® lézeres szemműtét A végleges megoldás!

Sasszem® lézeres szemműtét
A végleges megoldás!

A Sasszemkezeléssel jobb látásélesség érhető el,
mint ami szemüveggel, kontaktlencsével lehetséges,
vagy amivel a született jól látók (100%) rendelkeznek.

A sasszem lézeres szemműtét előnyei

Orvos kollégáknak

LBV olvasószemüveg-kezelés

Aki 50 éves kora után olvasószemüveget használ, és ettől szeretne megszabadulni, ide kattintva olvashat a kezelésről.

Az Optik-Med Sasszemklinika a Sasszemkezeléseket két eljárással végzi.

A PRK (PhotoRefractive Keratectomy) kezelésről

Lézerrel végzett eljárás, melynek során a cornea vastagságát, alakját megváltoztatva nagy optikai pontossággal és stabilitással korrigálható a szem refrakciós hibája.

A fotoabláció az epithelium alatt, a corneális stroma felszíni rétegeiben történik. A jelenlegi szemészeti gyakorlatban ehhez számítógép vezérelt flying spot típusú excimer lézert használunk. A beavatkozás során a refrakciós hibától függően a cornea átformálásával annak törőerejét úgy csökkentjük, vagy növeljük, hogy a retinára éles kép vetüljön.

A páciens a lézerkezelés után már szemüveg, kontaktlencse nélkül élesen lát. A PRK kezelést 18-65 év közötti életkorban, stabil fénytörési hiba esetén végezzük. A felszíni lézerkezelés alkalmas a myopia /-12,0 Dioptriáig/, a hypermetropia /+4,5 Dioptriáig/, és az astigmia /-6,0, ill. +4,5 cylinderig/ megszüntetésére. A presbyopia a PRK eljárással nem korrigálható, ezért a presbyop korú pácienseknek a lézerkezelés után szükséges a közeli korrekció használata.

Szembetegségekből eredő látásromlás /pl. cataracta, glaucoma, macula degeneratió, keratoconus/ PRK kezeléssel nem javítható. Amblyopia esetén, annak mértékétől és a refrakciós hibától függően egyéni elbírálás szükséges.

Terhesség, laktáció idején, valamint pacemakerrel rendelkező pácienseknél a lézerkezelés nem végezhető. PRK kezelés ellenjavallatát képezi még, az IDDM, több mint 10 éve fennálló NIDDM, kollagén betegségek, rosacea, keloid hajlam, súlyos száraz szem syndroma.
Ezen betegségeknek a kiderítése céljából fontos a pontos anamnézis felvétel, majd a részletes szemészeti vizsgálat.

A vizsgálat során computeres kerato-refractometria történik, majd aberrométerrel megmérjük a szem magasabb rendű fénytörési hibáit, elkészítjük a cornea görbületi, vastagsági-és törőerő térképét, Schirmer-próbát és tonometriát végzünk.

Ezt követően meghatározzuk a nyers, és a korrigált közeli, illetve távoli látásélességet, a refrakciós hiba mértékét. Réslámpával az elülső szegment, majd cyclopegiát követően a hátsó szegment, fundus vizsgálata történik. A fénytörési hibát cycloplegiában is ellenőrizzük.

PRK kezelésre való alkalmasság elbírálásánál fontos szempont a cornea centrális vastagsága. Dioptriánként 12-14 mikrometer eltávolítása szükséges, ez függ a kezelési átmérőtől is. Minél nagyobb átmérőben kezelünk, annál nagyobb az eltávolított szövetmennyiség. A nagyobb átmérő használata a postoperativ káprázás kivédése szemponjából lényeges.

Ahhoz, hogy a szem biomechanikai stabilitása ne változzon, a cornea centrális vastagságát nem csökkentjük 400 mikrometer alá. Ezért a kezelhető dioptria mértéke függ a kiindulási pachymetriás értéktől.
A vizsgálat végén a pácienssel történő konzultáció során megbeszéljük a lézerkezelés típusát, menetét, a várható eredményt, az utókezelést, majd időpontot egyeztetünk. A PRK kezelés napján az operatőr ismét ellenőrzi a refrakciós hibát.

A lézerkezelést Humacain szemcseppel történő anesztéziában végezzük. Az epitheliumot a kezelendő átmérőnek megfelelően mechanikusan távolítjuk el. Az alkoholos eltávolítás, az un. LASEK eljárás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért nem végezzük. A számítógép vezérelt excimer lézer a páciens adatai alapján átformálja a stroma felszíni rétegeit. Ezáltal az optikai zónában úgy változik meg a cornea törőereje, hogy a retinára már éles kép vetül.

A PRK kezelés 1-2 percet vesz igénybe, egyszerű, gyors, fájdalommentes. A kezelés végén a corneára terápiás célból lágy kontaktlencsét illesztünk, mely átlátszó kötésként védi a kezelt területet, segíti a reepithelizációt, csökkenti a panaszokat. Az elmúlt 14 év során igyekeztünk optimalizálni a kezelés minden fázisát, így elmondhatjuk, hogy a kezelés a pácienseknek lényegesen kevesebb panaszt okoz, mint eredetileg. A felszíni hámréteg záródásáig, 2-3 napig még érzékeny a szem, könnyezés, idegentest érzés, égő érzés előfordulhat. A pácienseket naponta ellenőrizzük, majd a felszíni hámsejtsor záródása után, általában a 3. napon a védő kontaktlencsét eltávolítjuk.

A következő kontroll vizsgálatot a 7-10 nap között végezzük, majd fél éven keresztül havonta van ellenőrzés. PRK kezelést követően fél évig tart az utókezelés, ami szteroid tartalmú szemcseppek használatát, és szigorú UV védelmet jelent.

A cornea élő szövetként törekszik a regenerálódásra, amit a regresszió megakadályozása miatt gátolni kell. Az UV-B terhelés a gyógyulási válaszreakciót jelentősen módosíthatja, az elülső stromális morfológia rendeződését hátráltathatja, Haze kialakulását fokozhatja. A regeneráció aktivitása egyénenként eltérhet, ezért fontos ebben az időszakban a rendszeres ellenőrzés. A fél éves eredmény már véglegesnek tekinthető. A szemen látható nyoma a PRK kezelésnek nem marad, úgy kell tekinteni, mint egy ép, egészséges szemet. PRK kezelésen átesett szem nem sérülékenyebb, szembetegségek kialakulásának kockázata nem nő. Semmilyen fizikai terhelésnek, sportnak, spontán szülésnek nem képezi ellenjavallatát.

Az FEMTO kezelésről

Régi igény a lézeres szemsebészetben, hogy a cornea törőerejének változtatását ne a felszínen, hanem a felszín alatt végezzük. Több oka is van ennek, a két legfontosabb a lényegesen nagyobb páciens komfort és a regressio szinte teljes hiánya.

A fotodiszrupción alapuló corneasebészetben használt lézertípusok közül a femtosecundumos lézer hullámhossza az infravörös tartományba esik, 1053 nanométer. A jól fókuszálható lézersugár precíz felület alatti hatást vált ki. A kis méretűvé fókuszált lézerimpulzusok hatására a fókuszpontban a cornea szövetében mikroplazma keletkezik, elpárologtatva kb. 1 mikron szövetet. Minden egyes impulzus körül gázt és vizet tartalmazó mikrobuborék keletkezik. A szorosan egymás mellett képződő gázbuborékok összekapcsolódnak és egy síkot képeznek. Ez a sík helyettesíti a LASIK vágási felszínét, azzal az óriási különbséggel, hogy a vágás széle sugárirányú, így tökéletesen megakadályozza a lebeny későbbi elmozdulását. A femtosecundumos lézer dióda pumpált Nd:üveg lézer, 1053 nanométer hullámhosszúságú. Impulzushossza 500-800 femtosecundum, impulzusenergiája 0,8-3,0 mikroJ, impulzusteljesítménye közel 10MW. Az első femtosecundumos lézert 1998-bal építették, mára már 12 évnyi tapasztalattal rendelkezünk.

A FEMTO kezelésnél tehát a védőlebeny kialakítása történik femtosecundumos lézerrel. Az elkészített lebeny vastagsága a centrumban és a széli részeken is állandó, míg a mechanikus keratommal készített lebeny vastagsága a centrumban és a széli részen különbözik. A femtosecundumos lézerrel így elkerülhető az ún. meniscus flap, nincs indukált astigmia. A meredek széli vágásnak köszönhetően /70 fokos/ a lebeny visszaillesztése excimer kezelés után könnyű és rendkívül pontos. A védőlebeny készítéséhez speciális eszközökre van szükség. Ilyen az ún. páciens interface, mely egy steril, egyszer használatos vákuumgyűrű és a hozzá tartozó applanációs lencse.

A felhelyezett vákuumgyűrű fixálja a szemet a lézerhez és mozdulatlanul tartja a kezelés alatt. A precízen felhelyezett vákuumgyűrűbe illesztjük az applanációs lencsét /ez a művelet az ún. dokkolás/, a cornea applanálásával alakítjuk ki a referenciafelszínt. Így a cornea eredeti felszínével párhuzamos, egyenletes vastagságú flap készíthető. Az általunk végzett kezeléseknél alkalmazott lebeny vastagsága: 110-120 mikron. Az érintelen, ún. reziduális corneaágy vastagsága a mi gyakorlatunkban több, mint 290 mikron. Ha ennél kevesebb, nem végzünk FEMTO kezelést. A lebeny átmérője átl. 8,7mm / 5-9,5mm lehet /. A kezelés időtartama 16-33 sec. között /az alkalmazott lézerkészüléktől függően/.

A lebenykészítés után az excimer lézer mikroszkópja alatt történik a lebeny felemelése, majd a dioptriális kezelés. Az interface szűrt BSS-sel történő öblítése után kanüllel illesztjük vissza pontosan a lebenyt. Néhány másodperces várakozás után a szemhéjterpesztő eltávolítható és a páciens egy réslámpás kontroll után távozhat. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik. Betadinos szemhéj fertőtlenítés után 5 percenként adott 3 csepp Humacainnal érzéstelenítünk. A kezelés végeztével 1 csepp Tobradex szemcseppet kap a páciens, otthon 1-2 órás pihenést javasolunk csukott szemmel. A kezelés után rövid ideig könnyezés és idegentest érzés jelentkezhet, mely az előírt pihenés alatt rendszerint el is múlik. A szemet dörzsölni nem szabad, az első napon óránként Tobradex és műkönny használatát írjuk elő. A látás a fellépő kisfokú cornea oedema miatt néhány óráig még homályos, de fokozatosan tisztul. Utókezelésként 3 hétig adunk Tobradex cseppet fokozatosan csökkenő cseppszámmal, műkönny használatát 4-6 hónapig tartjuk szükségesnek.

Korai postoperatív szövődmények lehetnek a szemszárazság / ált. az első héten a lebeny alsó felét érintő siccás tünetek, ritkán pontszű hámhiányokkal /, erosió, lebeny mikrogyűrődése /a lebeny pontatlan visszahelyezéséből adódóan/, ill. felgyűrődése /szemdörzsölés miatt /, az interface-ben finom szemcsézettség, DLK /Diffúz Lamelláris Keratitis, mely a corneaágy vágásánál alkalmazott lézerenergia jó megválasztásával elkerülhető/.

Késői postoperatív szövődmények lehetnek a hámbenövés és a DLS / késleltetett fényérzékenység/. Mind a korai, mind a késői postoperatív szövődmények eredményesen kezelhetőek.

Legfrissebb híreink

Vörös szem? Okozhatja szemszárazság, allergia vagy súlyos szembetegség is

Vérben forog a szeme, mondják arra az emberre, aki dühtől szinte őrjöng. Pedig a vérben forgó szemnek sok oka lehet, de ezek egyike sem a dühkitörés.

2022. 06. 15. - szerda
Hogyan segíti a Sasszemklinika az állami egészségügyet a járvány alatt?

A koronavírus járvány nem várt kihívások elé állítja az egészségügyet. Ebben a helyzetben sokkal inkább a szolidaritás jellemző a magánszféra és az állami egészségügy között semmint a rivalizálás. 

2020. 05. 08. - péntek
Kontaktlencse-viselés járvány idején

A koronavírus járvány az élet minden területére kihat nem kímélve a gazdaság, a közélet, a család és az egyén szintjét sem. Az eddig látszólag egyszerű és magától értetődő dolgok megkérdőjeleződnek, de legalábbis új megvilágításba kerülnek.

2020. 04. 20. - hétfő
Ezért nem kell tartania attól, hogy nyáron legyen lézeres szemműtéte

Nyár közepén járunk, de ez nem jelent alapot a halogatásra. Ha már elhatározta, hogy a végleges megoldást választja a látásproblémáira, a nyár sem tarthatja vissza! Mutatjuk, mire kell figyelnie, ha a legmelegebb évszakban végezteti el a lézeres látásjavítást, és hogy miért nem okozhat ilyenkor sem gondot a kezelés.

2019. 07. 26. - péntek
Így tartsa frissen a szemét - szemápolási tippek

Itt a nyár, egyre több munka utáni program között válogathatunk, mert végre nincs sötét, jó az idő és van mit csinálni. Na de hogyan is nézünk ki a munkaidő végén? 

2019. 06. 25. - kedd
Szemüveg vagy kontaktlencse? – Van harmadik út!

Sokan boldogok, amikor szemüvegről végre kontaktlencsére váltanak. Valóban szabadabb megoldás ez – de sajnos csak látszólag. Hiszen ennek is van bőven hátránya… lássuk, melyek ezek!

2019. 05. 27. - hétfő
Így sminkeljen szemműtét után!

Vannak nők, akik smink nélkül ki sem lépnek a lakásból. Kivéve, amikor van fontosabb még a szépségnél is: az egészség.

2019. 05. 15. - szerda
Szokjon le a dohányzásról, hogy megóvja látását

Közismert tény, hogy a dohányzás komolyan rontja az egészséget, szinte minden szervben kárt tehet, egy egész sor betegséget okozhat, és évekkel rövidítheti meg az ember életét.

2019. 04. 23. - kedd